Vandskanning

Hvorfor skal jeg vandskannes?

Vandskanning bruges typisk hvis du har kraftige menstruationer og der er mistanke om polypper eller muskelknuder (fibromer) i livmoderhulen. Undersøgelsen kan give lidt menstruationslignende smerter og vandigt udflåd i timerne efter.

Hvordan foregår en vandskanning?

Undersøgelsen varer ca. 5 minutter. Der lægges eventuelt lidt lokalbedøvelse i livmoderhalsen før undersøgelsen.

Samtidig med du bliver ultralydsskannet sprøjtes lidt saltvand, ca 5 ml, ind i livmoderhulen, så der fås et nøjagtigt billede af slimhinderne i livmoderhulen.
Komplikationer under undersøgelsen eller i efterforløbet.

Enkelte patienter kan få et svimmelhedsanfald, også kaldet et vasovagalt tilfælde. Vasovagale tilfælde er ufarlige men kan give kvalme, svedtendens, bleghed og kortvarig besvimelse. Det skyldes at dit blodtryk falder og at pulsen bliver langsom. Det går hurtigt væk, og forsvinder når du har hvilet lidt på en seng med hoved lavt og benene løftet lidt.

Der kan i sjældne tilfælde opstå smerter i maven og i skuldrene det første døgn. Det skyldes, at der kan blive skyllet lidt blod ud i bughulen sammen med den anvendte væske.
Smerterne forsvinder som regel i løbet af et par timer. Du kan eventuelt tage 1 g Paracetamol og 400 mg Ipren. Hvis der er vedblivende smerter, skal gynækologen, din egen læge eller vagtlæge kontaktes.
I meget sjældne tilfælde kan der komme feber, og så skal læge også kontaktes.

Speciallæge, PhD i Gyn/Obs, Charlotte Floridon, Gynækologisk Klinik, Holbæk
– redigeret d. 1/9-2019, redigeret d. 1/9-2022, redigeres igen d. 1/9-2025