Barnløshed pga PCOS

…. ekstra information

Ved PCOS er der tit lange intervaller mellem menstruationerne, oftest over 35 dage. PCOS kvinder er ofte overvægtige, men kan også være normalvægtige eller tynde.

Grunden til, at du har svært ved at blive gravid uden hjælp, skyldes uregelmæssige eller manglende ægløsninger. Derfor behøver du medicin, for at lave gode, brugbare æg.

Skal man have hormoner eller P-piller for at blive gravid?

Ja, som regel bliver du nød til igen at få en regelmæssig menstruations cyklus igen. Typisk vil det være et par måneder med P-piller Malonetta eller Trisekvens, hvor du samtidig får Metformin.

Behandling med ægudviklende medicin, Letrozol

Afsnittet er under udarbejdelse. 

Behandling med ægudviklende medicin, FSH sprøjter

 Ægudviklingen udføres ofte med FSH-injektioner, fx Gonal-F, Menopur og Fostimon. 

Metformin hvad er det ?

Metformin er et sukkersyge præparat, som bedrer insulinfølsomheden. Metformin har vist sig gavnlig som et ”hjælpestof” der gør, at ægblærerne modnes.

PCOS-ægkvalitet?

PCO-æggestokke indeholder rigtig mange fine æg. De behøver bare hjælp til at nå frem til modning og ægløsning. Herefter er ægkvaliteten og graviditetschancerne ikke specielt nedsat, selvom du har PCOS, med mindre du også er meget overvægtig med BMI > 30-35. I så fald er dine graviditets chance yderligere nedsat som andre overvægtige.

Skal jeg have Metformin under graviditeten ?

Nej. Indikationen for at bruge metformin under graviditeten er ikke afklaret og større studier på gravide kvinder i metformin behandling mangler. Så når du er blevet gravid og skannet i cirka uge 6, stopper du med at tage pillerne. Imod behandling taler at metformin kan nedsætte optagelsen af flere vitaminer og folat fra tarmen, og at der dermed er øget risiko for fosterskade. Før der foreligger flere resultater fra undersøgelser på metformin behandling i graviditeten, må brugen frarådes.

Speciallæge, PhD i Gyn/Obs, Charlotte Floridon, Gynækologisk Klinik, Holbæk
– redigeret d. 1/9-2019, redigeret d. 1/9-2022, redigeres igen d. 1/9-2025