HPV Vaccination

HPV (human papilloma virus) er en fælles betegnelse for en lang række virus. HPV  findes hos kvinder der har celleforandringer på livmoderhalsen. Disse celle-forandringer kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Bliver man smittet med HPV 6 og HPV 11, medfører dette ofte kønsvorter (kondylomer). Mere end 10 % af alle kvinder vil på et tidspunkt få kønsvorter.

Vaccinen er ikke en behandling af celleforandringer, livmoderhalskræft eller kønsvorter, men en forebyggelse af udvikling i sygdommen.

En vaccination giver næsten 100%´s beskyttelse mod udvikling af celleforandringer og kønsvorter hvis man ikke er smittet før vaccinationen. HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus.

Årligt i Danmark:

  • får ca. 400 kvinder konstateret livmoderhalskræft
  • dør ca. 150 kvinder som følge af livmoderhalskræft
  • behandles ca. 5.000 kvinder for forstadier til livmoderhalskræft med keglesnit.

HVEM BØR VACCINERES ?

Alle kvinder vil have gavn af vaccinen og jo før, jo bedre.

Seksuelt aktive kvinder over 25 år, vil også have effekt af vaccinen mod celleforandringer i ydre kønsorganer, vagina og på livmoderhalsen. Der er ikke en øvre aldersgrænse for hvornår man bør lade sig vaccinere

Vaccinen er relativt sikker, og det har vist sig, at vaccination også kan forebygge ny HPV infektion hos kvinder, der tidligere har haft HPV infektion.

Har kvinden celleforandringer, som skal behandles med keglesnit, vil kvinden ud fra teoretiske betragtninger alligevel have gavn af vaccination mod HPV. Det skyldes, at kvinder, der har fået et keglesnit, har en højere risiko for igen at blive smittet med HPV virus.

Endvidere foreligger der undersøgelser, som tyder på, at vaccinen beskytter mod kræft i mandler, svælg, hud og endetarm. Egentlig bør mænd også vaccineres, men de skal selv betale, da de ikke er omfattet af vaccinationsprogrammet.

VACCINEN – HVONÅR OG HVAD KOSTER DEN?

Vaccinen skal gives 2 gange hvis man er jomfru, ellers gives den tre gange, dvs. dag 0, og efter 2 og 6 måneder.  Der er få bivirkninger, men du kan få lokal irritation efter indsprøjtningen. Sjældent ses temperaturstigning første døgn. Du er bedst beskyttet, hvis du vælger Gardasil9.

Vaccinen er gratis for alle 12-18 årige piger. Alle andre må selv betale. Du kan få den aktuelle pris oplyst her eller ved din egen læge. Er du medlem af ”Danmark” gives et tilskud på 50%.

Læs mere på:

Speciallæge, PhD i Gyn/Obs, Charlotte Floridon, Gynækologisk Klinik, Holbæk
d. 1. april 2016, redigeret d.1. februar 2018, redigeres igen d. 1. februar 2020.