Kobberspiral

Der findes to slags spiraler, hormonspiralen Mirena og kobberspiral. De virker begge som prævention. Spiralen lægges inden for de første 4-8 dage efter 1st menstruationsdag, helst når du stadig bløder lidt.

KOBBERSPIRAL

Kobberspiralen er en sikker prævention. Det ses ofte øget blødningsmængde og måske tiltagende menstruationssmerter.

OPLÆGNING AF SPIRAL

Inden spiral oplægningen, kan du med fordel tage 2 panodil og 400 mg Ipren ca. 1 time før. Du får laver en gynækologisk undersøgelse og ultralydsskanning før oplægningen. Der lægges lidt lokalbedøvelse i livmoderhalsen. Herefter oplægges spiralen i livmoderhulen, og snorene på spiralen afklippes med en længde på 2-3 cm. Så kontrolleres spiralens placering i livmoderen med ultralyd. I dagene efter kan der være menstruationslignende smerter.

ER DER RISIKO VED OPLÆGNING AF SPIRAL

I meget sjældne tilfælde kan man få infektion, der nødvendiggør at spiralen igen må fjernes. Ekstremt sjældent kan en spiral gennembore livmoderen til bughulen, hvis man tidligere er blevet opereret i underlivet.

KAN JEG SELV TJEKKE AT SPIRALEN ER PÅ PLADS

Du kan med en finger mærke de to tråde der hænger et stykke ned i skeden. Kan du ikke mærke trådende og kan din læge ikke se trådene, bør du have udført en ultralydsscanning af gynækologen.

DU BØR KONTAKTE LÆGE

  1. Ved mistanke om at spiralen er udstødt eller ikke sidder korrekt.
  2. Ved mistanke om graviditet.
  3. Ved feber, smerter og ildelugtende udflåd.
  4. Ved pludselige ændringer i dit blødningsmønster.
  5. Ved bivirkninger der ikke ophører.

PRIS

Kobberspiralen koster 275-450 kr afhængig af model. Du kan købe den på Apoteket eller hos os. Har du aldrig været gravid er modellen Flexi-T 300 den bedste. Alle andre kan bruge en model T-380.

Speciallæge, PhD i Gyn/Obs, Charlotte Floridon, Gynækologisk Klinik, Holbæk
– redigeret d. 1/9-2019, redigeret d. 1/9-2022, redigeres igen d. 1/9-2025